CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 01:05:35

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 哈蘇生病了...
文章發表於 : 週一 14 3月 05 22:29:33 
資深討論區會員

小弟前排接收了一部舊hasselblad 500cm玩~發覺片盒裝了菲林後~唔能夠攪到第一張停下來~而個counter係咁數~結果筒菲林未影己經捲完~另外發現機身的後快門唔知點解按了shutter後好耐先合番埋~唔知兩樣有冇得維理的???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 14 3月 05 23:12:29 
事務局長
事務局長

1. you are using A12 right...I think the film thickness detection device are damage...

2. the "shutter" (actually is not) on the body shall also be release at the same time when you fully really the "shutter button"

I think you camera body need to service

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

最後由 vincenthoy28 於 週一 14 3月 05 23:33:31 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 哈蘇生病了...
文章發表於 : 週一 14 3月 05 23:20:19 
討論區新手

Calvinlor 寫:
小弟前排接收了一部舊hasselblad 500cm玩~發覺片盒裝了菲林後~唔能夠攪到第一張停下來~而個counter係咁數~結果筒菲林未影己經捲完~另外發現機身的後快門唔知點解按了shutter後好耐先合番埋~唔知兩樣有冇得維理的???

我覺得係片盒問題多o的喎 :wink:
首先就算片盒離開機身上片,它只會捲到第一格就一定停下來

機後活門總之係快門打開前及後完成開合即屬正常,我估你係片合問題多o的,
試借另一個片盒再看看 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 15 3月 05 08:39:58 
資深討論區會員

首先多謝兩位意見~小弟試過安裝另外一個片盒拍攝~發覺一齊正常可以拍攝~但另外發現又多了個問題~就是安裝了鏡頭而冇片盒時~鏡頭調到B掣拍攝時~SHUTTER還未放手~發覺冇幾耐機身的後門己經關閉~這是正常嗎???
還想問片盒的問題有得修理嗎~還是買個2手化算呢???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 15 3月 05 12:22:14 
討論區新手

有無check過你個"片盒筒"同個"芯"係唔係同一個S/N no.呀 ?
其實我覺得片盒係成部機中最多小問題的一部份,
二手貨用得十幾年(幾千萬次)難免損耗而問題會多些,
就算我部機係全新買回來,都有底片重疊問題發生(通常只係第一二張發生),
其實問題係自己使用不當 :oops:
後來改善上片方法已無再發生了 (比o的時間了解佢的長處與缺點就得架啦 !) :D

買二手唔係唔好,不過建議買較新淨品會好些,最怕要維修兩三次,
咪即買等於買全新的價錢一樣就慘啦 ! :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 15 3月 05 14:26:36 
資深討論區會員

老作傑克 寫:

有無check過你個"片盒筒"同個"芯"係唔係同一個S/N no.呀 ?
其實我覺得片盒係成部機中最多小問題的一部份,
二手貨用得十幾年(幾千萬次)難免損耗而問題會多些,
就算我部機係全新買回來,都有底片重疊問題發生(通常只係第一二張發生),
其實問題係自己使用不當 :oops:
後來改善上片方法已無再發生了 (比o的時間了解佢的長處與缺點就得架啦 !) :D

買二手唔係唔好,不過建議買較新淨品會好些,最怕要維修兩三次,
咪即買等於買全新的價錢一樣就慘啦 ! :twisted:

片芯同片盒屬同S/N NO. 我諗都要去老尖檢查一下先得...^^
想問下哈蘇代理收唔收咁舊既機呢???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 15 3月 05 16:01:13 
討論區新手

老作傑克 寫:
想問下哈蘇代理收唔收咁舊既機呢???

代理一定唔平喎 !
如果的比意見的話......約2k多價錢的機背,先問問老尖會好o的 :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 3月 05 00:50:02 
討論區新手

~唔介意按自己部503cw作比較,當鏡頭調到B掣拍攝時~SHUTTER按著未放手時~機身的後門是絕對不會關閉的

如此推算的話.....你部機身可能有小小問題啦,
另一方面.....可能....或許.....支鏡身快門有問題呀?
~哈 !...係咪好似越講越大鑊o潻? :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 3月 05 01:58:18 
討論區會員

老作傑克 寫:
~唔介意按自己部503cw作比較,當鏡頭調到B掣拍攝時~SHUTTER按著未放手時~機身的後門是絕對不會關閉的

如此推算的話.....你部機身可能有小小問題啦,
另一方面.....可能....或許.....支鏡身快門有問題呀?
~哈 !...係咪好似越講越大鑊o潻? :twisted:

唔係噤煩ah :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 哈蘇生病了...
文章發表於 : 週日 21 2月 16 10:28:08 
討論區新手

壞左野就算有得維修都煩一餐。。。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: